The Company
The estate farm Monti has two production units, “Tenuta Monti” in Puglia in Cerignola (FG) and “Il Torrione” in Marche in Spinetoli (AP).
Tenuta Monti is located in the Mediterranean atmosphere of Apulia, naturally suited for olive cultivation, nestled among 5,000 majestic olive trees. Here we produce limited quantities of Fine Extra Virgin Olive Oils sold directly on the Farm and Online
Il Torrione is nestled in the cool hills of the Ascolano area oriented toward the Adriatic Sea. Here we grow Durum Wheat for pasta making with organic methods. The cool sea winds allow harmonious ear growth for high quality wheat sold to prestigious pasta factories with supply chain contracts.
The History
The company was founded by grandfather Giovanni in 1920 in Spinetoli (AP), in the Marche region of Italy.
Named “Il Torrione,” it was involved in sheep farming and grain cultivation. Currently we continue the tradition of growing durum wheat.
“Tenuta Monti” was born a little later because of a story from ancient time. Grandfather John practiced “transhumance.” After the summer period at Il Torrione, in September he would take the flocks to the warm table land of Apulia to shelter them from the winter cold.
Staying repeatedly in Apulia, he fell in love with the landscape with its centuries-old olive trees and bought the estate in Cerignola in the 1930s from a local noble family.
The estate, requisitioned and damaged during the Nazi occupation, was tenaciously restored by his son Mario after the war.
Expanded and specialized in 2000s by grandchildren Angela and Antonio, it produces fine Extra Virgin Olive Oil, Olives for Oil and for Table Fruit.
La Storia
L’azienda è stata fondata dal nonno Giovanni nel 1920 a Spinetoli (AP), nelle Marche.
Denominata “Il Torrione”, si occupava di allevamento di ovini e di coltivazione di cereali. Attualmente continuiamo la tradizione di coltivare il grano.
“Tenuta Monti” è nata poco dopo per una storia d’altri tempi. Il Nonno Giovanni praticava la “transumanza”. Dopo il periodo estivo presso Il Torrione, a Settembre portava le greggi nel caldo tavoliere delle Puglie per ripararle dal freddo invernale.
Soggiornando ripetutamente in Puglia si innamorò del paesaggio con gli Ulivi secolari ed acquistò a Cerignola, negli anni ’30, la tenuta da una nobile famiglia del luogo.
La tenuta, requisita e danneggiata durante l’occupazione nazista, è stata tenacemente ripristinata dal figlio Mario nel dopoguerra.
Ampliata e specializzata nel 2000 dai nipoti Angela e Antonio, realizza pregiate produzioni di Olio Extra Vergine, Olive da Olio e da Antipasti.