Olive groves

Monti Olive Groves

Tenuta Monti is a lush olive grove, with over 5,000 centuries-old trees of the best native varieties, mainly Coratina, Frantoio, Bella di Cerignola.

It is located on a slight hillside with southern exposure, in an area that has always had a vocation for olive growing.

We cultivate organically to ensure the harmonious vegetation of the Olive trees with the humus of the soil, with other plant varieties and with the animal world. The final product runs no risk of contamination by chemicals.

FROM OLIVES TO OILThe Olive Trees

The well-grown and well-nourished Olive tree will give healthy, well-grown fruits , rich in polyphenols that make a difference in the organoleptic characteristics and flavor profile of the oil.

To achieve this result we cultivate our Olive trees according to the best agronomic techniques, guided by the company’s Doctor Agronomist.

The main agricultural processes are:

1) Main pruning carried out in April, to ensure the tree gets through the cold period fully clothed and protected. In July we perform “green light pruning”;

2) Minimal tillage. We encourage natural grassing of the soil to protect the humus that is present only in the first layer;

3) Nitrogen fertilization, the main nutrient of the olive tree, provided naturally. We sow field beans, which have nitrogen-fixing roots, in November and green manure in April;

4) Irrigation. A modern drip irrigation system doses the right amount of water. We prevent summer water stress from causing the tree to reduce olive nutrition.Irrigazione;

5) Pest control. Biological control with protection and enhancement of naturally occurring antagonists. Grassing is the refuge of beneficial insects, predators of pests.

DALLE OLIVE ALL'OLIOGli Ulivi

L’albero di Ulivo ben coltivato e ben nutrito donerà dei frutti sani, ben cresciuti , ricchi di polifenoli  che fanno la differenza nella qualità dell’olio.

Per ottenere questo risultato coltiviamo i nostri Ulivi secondo le migliori tecniche agronomiche, guidati dal Dottore Agronomo aziendale.

Le principali lavorazioni eseguite sono:

1) Potatura principale effettuata ad Aprile, per garantire all’albero di superare il periodo freddo completamente vestito e protetto. A Luglio eseguiamo la “potatura verde”.

2) Lavorazione del terreno minima. Favoriamo l’inerbimento naturale del suolo a tutela dell’humus che è presente solo nel primo strato.

3) Concimazione azotata, il principale nutrimento dell’ulivo, apportata in modo naturale. Seminiamo a Novembre il favino, che ha radici azotofissatrici, e lo interriamo ad Aprile.

4) Irrigazione. Un moderno impianto di irrigazione a goccia dosa la giusta quantità d’acqua. Evitiamo che lo stress idrico estivo induca l’albero a ridurre il nutrimento delle olive.

5) Controllo dei parassiti. Lotta biologica con la protezione e il potenziamento degli antagonisti naturali presenti in natura. L’inerbimento è il rifugio degli insetti utili, predatori dei parassiti.

Dalle olive all'olioL'Olio